ВАШАТА
РЕКЛАМА

0889 22 81 42


История

обратно към за Априлци

   Историята доказва, че земите на днешната община Априлци са населявани още през неолита - останките от древно селище са намерени на връх Острец. Открити са и множество тракийски могили с археологически находки - съдове и монети, с произход от 4-3 век пр.н.е. Запазени са и останки от крепости – както в котловината, така и в местността Табите, под вр. Марагидик, на превала на Русалийския проход. Този проход, използван и от римляните, още в древността е свързвал Северна и Южна България.
   Прадедите на днешните жители на Априлци се заселват по тези земи след падането на България под османска власт. Непокорни бежанци от Търновско, Плевенско и Севлиевско намират тук по-добри условия на живот.
   През 1812 г. тук е открито килийно училище, а през 1850 г. - светско училище.

комитет
Членовете на революционния комитет
Левски
През 1872 г. Левски основава таен революционен комитет.
Априлско въстание    На 2 май 1876 г. тук избухва Априлското въстание. Обявена е първата република в България. Девет дни тържествува свободата в Новоселската котловина. На 11 май въстанието окончателно е потушено, с много кръв и пожари.
Стоянка Драгановска
Стоянка Драгановска с оръжие в ръка задържа турските потери.
костница
Костницата на убитите по време на въстанието

На 3-ти април 2011г. Светият Синод на Българската православна църква канонизира убитите през 1876 г. монахини и свещеници от Новоселския манастир на тържествена церомония в храм-паметник “Св. Александър Невски“ в София. За първи път от 1946 г. България има нови светци - мъчениците, загинали за православната вяра по време на Априлското въстание.

Мъчениците от априлското въстание

Априлци

   Априлци - история

Всички права запазени. 2008 Дизайн РеМарк