ВАШАТА
РЕКЛАМА

0889 22 81 42


За Априлци

   Град Aприлци /200км североизточно от София, 500-600 м н.в., над 4000 жители/ се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка.
Котловината е обградена от резервата Априлци Северен Джендем , връх Триглав, най-високия старопланински връх Ботев ( 2376 м.) и уникалния по своята форма и красота връх Марагидик.
В подножието на тези колоси се редуват плътни гористи склонове, живописни хълмове, тучни ливади, прорязани от прелестните извивки на реките Острешка, Видимска и Зла река. Тези природни дадености осигуряват на курорта прохладни нощи през летните горещини, мека и слънчева зима, чист планински въздух. Априлци
   Първите жители на Априлци са най-вече преселници от Търновския край - непокорни болярски родове или бежанци след турското нашествие. Но тези земи са обитавани столетия по-рано - за това свидетелстват останките от тракийски укрепителен пункт при входа на Русалийския проход.
   Тук още през 1812г. е открито килийно училище, а през 1850г. - светско училище.
   Признателните наследници в чест на 100 годишнината на Априлската епопея създават днешния град АПРИЛЦИ ОТ 4 СЕЛА - Ново село, Острец, Видима и Зла река през 1976г.

Ново село
Ново село
Видима
Видима
Зла река
Зла река
Острец
Острец

Априлци    През последните години Априлци постепенно се превръща в привлекателен планински курорт с обновена почивна база, нови частни хотели и ресторанти, модерни дискотеки и кафенета , няколко басейна.
   Априлци предлага на своите гости възможности за риболов, алпинизъм, езда, колоездене, плуване, тенис, ски, безброй туристически маршрути и богата ловна база, очарователни места за пикници и плаж по речните брегове.

   "Винаги, когато са ме питали кой е моят роден край, съм отговарял - Там, където небето е най-синьо, водата най-бистра и въздухът най-чист - там е моят Троянски край. Мога още да добавя - където са едни от най-будните хора, на които Бог е дал очи далеч да виждат, ръце за всичко да ги бива, сърце за всяка новост да е отворено. Който не е поглеждал от махалите Миховци, Черни връх и Маришница към Стара планина, може света да е обиколил - малко е видял. Когото слънцето не е посрещало рано сутрин по некосените ливади или по пътеките към Марагидик и Ботев, той не познава една от най-великите наслади - да си жив и да се радваш на живота. Който има очи и душа, сърце за обич и обич за сърце - да дойде. Ще дойде и няма да си отиде повече от тази земя, която Бог е отредил за най-приближените си."

Априлци
Професор Марко Семов,
д-р на филологическите науки,
носител на юбилейна награда за литература “Йордан Йовков” за 2000 година.

Априлци през погледа на чужденци

   Преди години световнсоизвестният дееуц за църковно единство проф.д-р Жан-Жак фон Алмен, пребиваващ в България във връзка с международна конференция, пожела заедно със съпругата си да посети Троянския район.
   Много им бях разказвал за моя роден край, за приноса на новоселските въстаници в Априлската епопея.С нескрито вълнение те се поклониха пред паметника на героите в Зла река, благоговейно застанаха в храма на Девическия манастир в Ново село, сведоха глави в молитва при костницата на загиналите за вяра и родина.
   Кулминацията на чувства и преживявания в сърцата на гостите бе изразена най-силно, когато те застанаха на Острешкия мост, за да обгърнат с бинокъл дивната панорама: на изток-седловидния връх Острец, на юг-широко разгърнатата верига на Средна Стара планина с доминиращия връх Ботев, на север-спретнатата снага на Черни връх...”Каква прлелест!Божи дар!-възкликна г-н фон Алмен-достоен конкурент на нашата Швейцария!”

Проф.д-р Тодор Събев, бивш зам.генерален секретар
на Световния съвет на църквите

 

Всички права запазени. 2008 Дизайн РеМарк